Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Huoletonta kaupunkiaikaa

Pysäköintialueet

Ajankohtaista

SEINÄJOEN YDINKESKUSTAN PYSÄKÖINTILUPIIN MUUTOKSIA


11.10.2019

Seinäjoen kaupunkiympäristölautakunta käsitteli kokouksessaan 9.10.2019 ydinkeskustan kadunvarsipysäköintiä ja etenkin siihen liittyviä pysäköintilupia. Kokouksessa päätettiin tarkastaa Seiparkilla myynnissä olevan Yleisen pysäköintiluvan hinta 60,00 euroon kuukaudessa sekä asettaa ydinkeskustan vilkkaiten pysäköidyille kaduille, Kauppakadulle, Kalevankadulle ja Keskuskadulle neljän tunnin maksimipysäköintiaika, joka koskee myös pysäköintiluvan käyttäjiä. Muutokset astuvat voimaan 1.1.2020.

 

Luvan hinnoittelun ja rajoitusten myötä pyritään vapauttamaan kadunvarsipysäköinnin autopaikkoja asiointipysäköintiin ja parantamaan keskustan kivijalkaliikkeiden saavutettavuutta sekä ohjaamaan pitkäaikaista, koko päivän kestävää, pysäköintiä pysäköintitaloihin ja keskustan reuna-alueille.

 

Päätöksen taustalla on ydinkeskustassa toimivilta kivijalkakauppiailta saatu palaute, jonka pohjalta tilannetta on tarkasteltu Keskustorin ympäristön rakentamisen ja sen valmistumisen jälkeisen ajan.  Yleisellä pysäköintiluvalla on voinut pysäköidä rajoituksetta missä tahansa ydinkeskustan kadunvarsipaikoilla. Luvan haltija on useimmiten keskustaan jo aamulla saapuva ja koko päivän pysäköivä työssäkävijä, jonka seurauksena ydinkeskustan keskeiset autopaikat täyttyvät koko päivän pysäköintiin siten, että kivijalkaliikkeiden asiointipysäköintiin ei ole jäänyt tilaa. Tämä ongelma on korostunut etenkin vilkkaasti pysäköidyllä Kauppakadulla, Kalevankadulla jossa autopaikkojen määrä on vähäinen sekä Keskuskadulla, jolla toimijoilta on saatu eniten palautetta aiheesta.

 

Toisena asiana päätöksen taustalla on yleisen pysäköintiluvan alhaisesta hinnasta johtuva vähäinen kuukausisopimusten kysyntä Toriparkissa. Toriparkki on rakennettu Seinäjoen kaupungin strategian mukaisesti mahdollistamaan ydinkeskustan uudisrakentamista sekä kävelypainotteisuuden lisäämistä (Keskustori, Koulukatu) sekä tuomaan samalla autopaikkoja keskeiseen sijaintiin siten, että se palvelee sekä lyhyt- että pitkäaikaista pysäköintiä. Toriparkin lyhytaikapysäköintimäärissä on ylitetty kaikki asetetut tavoitteet ensimmäisen kahden toimintavuoden aikana, mutta kuukausisopimuspysäköinnissä on oltu merkittävästi jäljessä asetettuja tavoitteita.

 

Yleisen pysäköintiluvan hinta oli 40 euroa kuukaudessa ja se oli määritelty ennen vuotta 2010. Tehdyssä päätöksessä Seinäjoen ydinkeskustan pysäköintiä tarkasteltiin yhtenä kokonaisuutena, joka huomioi myös Seipark Oy:n rakentaman Toriparkin toiminnallisen ja taloudellisen vaikutuksen ydinkeskustan pysäköintiin. Päätöksen myötä ohjataan pidempiaikaista pysäköintiä (kk-luvat ja pidempi lyhytaikainen pysäköinti) pysäköintitaloihin ja hiljaisemmille keskustan reuna-alueille. Edelleen kuitenkin yleisellä luvalla voi pysäköidä neljään tuntiin asti kaikkialla, joten se palvelee myös tilanteessa, jossa se on ostettu tilapäisempää mutta säännöllistä asiointia varten. Osana pysäköinnin kokonaistarkastelua Seipark Oy laskee Toriparkin kuukausipysäköintihinnan 69 euroon.

 

Kadunvarsipysäköinnin hinnoittelun ja muiden muutosten toteutus on ollut suunnitteilla jo pitkään. Pysäköintiluvan käyttäjien aiheuttamasta parkkipaikkapulasta on saatu palautetta jo kolmen vuoden ajan. Aiemmin on kuitenkin päätetty, että halutaan saada ensin kokemuksia Toriparkin ja etenkin Keskustorin valmistumisen vaikutuksista kulkemiseen ja pysäköintiin keskustassa. - Tämä tarkastelu on nyt tehty ja päätöksenteon perustana on käytännön kokemukset. Nyt päätettiin keskittyä ydinkeskustan toimijoiden saavutettavuuden parantamiseen lisäämällä keskeisten sijaintien lyhytaikapysäköintimahdollisuuksia. Tarjolla on kuitenkin pitkäaikaisempaankin pysäköintiin Toriparkki, P-Torikeskus ja Kauppakadun pysäköintialueet. Toriparkkihan on toki myös nopeaankin asiointiin ylivertainen, se on nopein ja lyhin tie Keskustorille ja sen ympäristöön. Lyhytaikapysäköinninkin hintojen tarkastelulle olisi ollut painetta, mutta juuri nyt haluttiin vain parantaa keskustassa asioimisen edellytyksiä, toteaa Seiparkin toimitusjohtaja Mika Mäntykoski

 

Toisena lupapysäköintituotteena olevan Torikatu-Itä -pysäköintiluvan hintaa tarkistettiin 30 euroon kuukaudessa. Samalla luvan oikeuttamaa pysäköintialuetta laajennettiin koskemaan koko Torikatua Ruukintieltä Vapaudentielle asti, mukaan lukien Lakeuden puiston pysäköintialue ja Larvalan pysäköintitalo Äspeeärrän kiinteistön takapihalla ja alla.

 

Oheisessa kuvassa merkittynä punaisella kadunvarsien autopaikat, joita 4 h maksimi kertapysäköintirajoitus koskee. 

 

Kaupunkiympäristölautakunnan päätös pähkinänkuoressa:

 

Em muutosten myötä Seipark Oy laskee Toriparkin kuukausipysäköintihinnan toistaiseksi 69 euroon kuukaudessa Muutoksen yhteydessä Seipark tuo käyttöön digitaalisen pysäköintiluvan (mobiilisovelluksella ostettava ja käytettävä). Fyysinen lupa on edelleen saatavilla mikäli asiakkaalla ei ole älypuhelinta tai maksukorttia.

 

Lisätietoja: Mika Mäntykoski, toimitusjohtaja, Seipark Oy, 0400 674 662

 

 


Takaisin uutisiin

Huoletonta kaupunkiaikaa

Pysäköi täälläkin Moovylla, lataa sovellus.

Lataa App Storesta Lataa Google Playsta